Vai Ukrainā noteiktās invaliditātes statuss tiek pielīdzināts Latvijas invaliditātes statusam?

Nē, Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums (turpmāk – Likums) neparedz Ukrainā noteiktās invaliditātes pielīdzināšanu Latvijas invaliditātes statusam, t.sk., lai saņemtu valsts vai pašvaldību sniegto atbalstu invaliditātes seku mazināšanai (izņemot nosacījumu par stāvvietas kartes izsniegšanu tām personām, kurām Ukrainā noteikta I invaliditātes grupa vai bērna ar invaliditāti statuss, kas arī Likuma 7.panta pirmās daļas 8.punktā specifiski atrunāts), jo pastāv atšķirīgās pieejas valstu starpā invaliditātes novērtēšanas kritērijos un atbalsta sistēmā kopumā.

Kas ir uzskatāma par personu ar invaliditāti Latvijā?

Invaliditātes likumā ir definēts, ka persona ar invaliditāti ir  persona, kurai Invaliditātes likumā paredzētajā kārtībā ir noteikta invaliditāte. Tātad uzskatāms, ka atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem par personu ar invaliditāti uzskatāma persona, kurai veikta invaliditātes ekspertīze un noteikts invaliditātes statuss Latvijā atbilstoši Latvijas invaliditātes noteikšanas kritērijiem, tātad t.sk. arī Ukrainas civiliedzīvotājs ar Latvijā noteiktu invaliditāti. Tādējādi arī Likuma tvērumā ar personām ar invaliditāti ir saprotamas tās personas, kurām invaliditāte noteikta Latvijā atbilstoši Latvijas invaliditātes kritērijiem.

Vai Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības veikt invaliditātes ekspertīzi Latvijā?

Jā, šādas tiesības Ukrainas civiliedzīvotājiem nodrošina 2022.gada 27.maijā spēkā stājušies grozījumi Likumā, papildinot to ar 7.2 pantu – Invaliditātes noteikšana un atbalsta pasākumi invaliditātes seku mazināšanai –  kurš nosaka, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem ir  tādas pašas tiesības uz invaliditātes ekspertīzi, kādas Invaliditātes likumā noteiktas Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem, kā arī uz atbalsta pasākumiem invaliditātes seku mazināšanai atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, ja viņi uzturas Latvijas Republikā ar derīgu ilgtermiņa vīzu vai uzturēšanās atļauju (7.2 panta pirmā daļa). Invaliditātes ekspertīzi veic Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (turpmāk – Valsts komisija). Invaliditāti nosaka uz ilgtermiņa vīzas vai uzturēšanās atļaujas derīguma termiņa laiku.

Lēmumu par invaliditātes noteikšanu Valsts komisija pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Informācija par personai noteikto invaliditāti ir pieejama Invaliditātes informatīvajā sistēmā, kuras dati ir pieejami arī sociālajiem dienestiem. Tāpat Invaliditātes informatīvajā sistēmā ir pieejami dati par personai izsniegtajiem atzinumiem, kas izsniegti kopā ar lēmumu par invaliditātes noteikšanu.

Kādi un kā dokumenti jāiesniedz Valsts komisijā invaliditātes ekspertīzes veikšanai vai atzinuma saņemšanai par īpašas kopšanas nepieciešamību?

 Ja Ukrainas civiliedzīvotājam Ukrainā ir noteikta invaliditāte un personai ir medicīniskie dokumenti, kas apliecina viņa veselības traucējumus, to smaguma pakāpi un ietekmi uz funkcionālajām spējām, Valsts komisijā iesniedz:Ja Ukrainas civiliedzīvotājam nav medicīnisko dokumentu, kas apliecina veselības traucējumu smagumu pakāpi un to ietekmi uz personas funkcionēšanu, Valsts komisijā iesniedz:
1.  Iesniegumu  invaliditātes ekspertīzes veikšanai.1. Iesniegumu invaliditātes ekspertīzes veikšanai.
2. Medicīnisko dokumentu kopijas (var būt arī ukraiņu valodā)*.2. Ģimenēs ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījumu uz invaliditātes ekspertīzi (veidlapa Nr.088/u).
3. Aizpildītu funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketu, ja persona vecāka par 18 gadiem.3. Aizpildītu funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketu, ja persona vecāka par 18 gadiem.
4. Ja ir iespējams – izsniegtās ilgtermiņa vīzas vai uzturēšanās atļaujas kopiju.4. Ja ir iespējams – izsniegtās ilgtermiņa vīzas vai uzturēšanās atļaujas kopiju.

* Invaliditātes apliecība (bez lēmuma vai citiem veselības traucējumus apliecinošiem dokumentiem) nav uzskatāma par dokumentu, kas apliecina personas veselības traucējuma smaguma pakāpi, lai veiktu invaliditātes ekspertīzi. Ja, balstoties uz iesniegtajiem dokumentiem, Valsts komisija nevarēs pieņemt lēmumu par invaliditātes noteikšanu vai atteikšanu, Valsts komisija sazināsies ar pašu personu un/vai personas ģimenes ārstu. 

Informācija par kārtību, kādā iesniedzami dokumenti Valsts komisijā invaliditātes ekspertīzes veikšanai, ir pieejama šeit:

https://www.vdeavk.gov.lv/lv/par-atbalstu-ukrainas-civiliedzivotajiem-informaciya-dlya-gromadyan-ukraini .

Vai Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem invaliditātes seku mazināšanai?

Jā, Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem Latvijā noteikta invaliditāte, ir tiesības uz  piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, bērna ar invaliditāti kopšanas pabalstu, pabalstu personai ar invaliditāti, kurai nepieciešama kopšana.

Tāpat Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem Latvijā noteikta invaliditāte, ir tiesības uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā, ja Ukrainas civiliedzīvotājs Latvijas Republikā ir uzturējies vismaz trīs mēnešus kopš izsniegtās ilgtermiņa vīzas vai uzturēšanās atļaujas izsniegšanas dienas.

Minēto pabalstu izmaksu nodrošina uz noteiktās invaliditātes laiku, ievērojot nosacījumus, kas noteikti Likumā un citos Latvijas Republikas normatīvajos aktos.

Lai saņemtu iepriekš minētos pabalstus, Ukrainas civiliedzīvotājam vai tā likumiskajam pārstāvim pēc tam, kad saņemts lēmums par invaliditātes noteikšanu,  ar iesniegumu par pabalsta/u piešķiršanu jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (turpmāk – VSAA).

Vai Ukrainas civiliedzīvotājs ar smagiem funkcionāliem traucējumiem var saņemt atbalstu bez Latvijā noteiktas invaliditātes statusa?

Likuma 7.2 panta ceturtā daļa paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem Ukrainā ir noteikta I invaliditātes grupa A apakšgrupā vai bērna ar invaliditāti statuss A apakšgrupā, ir tiesības pretendēt uz  Valsts komisijas izsniegtu atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību bez invaliditātes noteikšanas Latvijā, kas dod tiesības uz īpašas kopšanas pabalsta saņemšanu personām ar invaliditāti. Šīs normas mērķis ir sniegt iespējami ātru finansiālu atbalstu personām ar ļoti smagiem funkcionēšanas ierobežojumiem.

Atzinuma termiņš ir terminēts – līdz 2022. gada 31. oktobrim. Vienlaikus Ukrainas civiliedzīvotājam saglabājas tiesības veikt invaliditātes ekspertīzi Latvijā un pozitīva lēmuma gadījumā saņemt atbalstu invaliditātes seku mazināšanai atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajam.

Lai saņemtu Valsts komisijas izsniegto atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību, kas dod tiesības saņemt īpašas kopšanas pabalstu, Ukrainas civiliedzīvotājs Valsts komisijā iesniedz:

  1. apvienotu iesniegumu atzinuma saņemšanai un kopšanas pabalsta saņemšanai (iesniegumā norāda ziņas par sevi (vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese Latvijā, tālruņa numurs vai elektroniskā pasta adrese), informāciju par savu ģimenes ārstu Latvijā (vārds, uzvārds, prakses atrašanās vieta, tālruņa numurs), konta numuru kredītiestādē vai pasta norēķinu sistēmas konta numuru, uz kuru pārskaitāms kopšanas pabalsts. Ja iesniegumu par Ukrainas civiliedzīvotāju iesniedz tā likumiskais pārstāvis, iesniegumā norāda pārstāvības veidu un pamatu, kā arī pārstāvja datus (vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese Latvijā, tālruņa numurs vai elektroniskā pasta adrese);
  2.  Ukrainā izsniegtā dokumenta kopiju, kas apliecina I invaliditātes grupu A apakšgrupā vai bērna ar invaliditāti statusu A apakšgrupā;
  3. ja ir iespējams – izsniegtās ilgtermiņa vīzas vai uzturēšanās atļaujas kopiju.

! Ja Ukrainas civiliedzīvotājam Ukrainā ir noteikta I invaliditātes grupa vai bērna ar invaliditāti statuss, bet viņš nevar uzrādīt dokumentus, kas apliecina A apakšgrupas noteikšanu Ukrainā, Valsts komisija nosūta Ukrainas civiliedzīvotāja ģimenes ārstam Latvijā pieprasījumu par nepieciešamību sagatavot atzinumu par pilngadīgas personas pašaprūpes un mobilitātes spēju novērtējumu vai bērnam noteiktajām diagnozēm un viņa veselības stāvokli.

Informācija par kārtību, kādā iesniedzami dokumenti Valsts komisijā atzinuma saņemšanai  par īpašas kopšanas nepieciešamību, ir pieejama šeit:

https://www.vdeavk.gov.lv/lv/par-atbalstu-ukrainas-civiliedzivotajiem-informaciya-dlya-gromadyan-ukraini .

Lēmumu par atzinuma sniegšanu Valsts komisija pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. Ja Ukrainas civiliedzīvotājam tiek izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību, Valsts komisija informāciju par pieņemto lēmumu un personas iesniegumu par īpašas kopšanas pabalsta piešķiršanu nosūta elektroniski uz VSAA oficiālo elektronisko adresi. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu VSAA pieņem viena mēneša laikā pēc informācijas saņemšanas no Valsts komisijas un nodrošina šī pabalsta izmaksu Ukrainas civiliedzīvotājam. Ukrainas civiliedzīvotājam pašam VSAA aģentūrā ar iesniegumu par pabalsta saņemšanu nav jāvēršas.

! Informācija par Ukrainas civiliedzīvotājam izsniegto atzinumu par īpašas kopšanas noteikšanu bez invaliditātes statusa nav pieejama Invaliditātes informatīvajā sistēmā, kuras dati ir pieejami arī sociālajiem dienestiem. Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem būs izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību bez invaliditātes statusa, būs izsniegts Valsts komisijas pozitīvs lēmums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Tāpat Likuma 13.pants nosaka, ka  Ukrainas civiliedzīvotājam ir  tiesības uz prioritāro atbalstu aprūpes pakalpojumu un pārvietošanās atbalsta saņemšanai:

  • tūlītējs atbalsts aprūpes vajadzību nodrošināšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem tiek sniegts, ja sociālais dienests aprūpes nepieciešamību novērtē atbilstoši 3. vai  4. aprūpes līmenim;
  • pakalpojuma pārvietošanās atbalstam nepieciešamību un atbalsta intensitāti sociālais dienest novērtē atbilstoši normatīvajiem aktiem par asistenta pakalpojuma piešķiršanu pašvaldībā.

Par minēto atbalstu jāinteresējas Ukrainas civiliedzīvotāja dzīvesvietai tuvākajā sociālajā dienestā.

Vai Ukrainas civiliedzīvotājam ar invaliditāti tiek turpināts izmitināšanas atbalsts  pēc 120 dienām?

Jā, valsts turpina nodrošināt izmitināšanu, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim, tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem izmitināšana nepieciešama arī pēc 120 dienu perioda, ja persona uz atbalsta pagarināšanas pieteikuma brīdi:

  1. bet ne vēlāk kā līdz 23.jūlijam Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (turpmāk – Valsts komisija) ir iesniegusi nepieciešamos dokumentus invaliditātes ekspertīzes veikšanai vai atzinuma saņemšanai par īpašas kopšanas nepieciešamību. Valsts komisija ir tiesīga sniegt datus par dokumentu saņemšanu pašvaldībai;
  2. ir persona ar Latvijā noteiktu invaliditāti vai tai ir Valsts komisijas izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Par invaliditātes noteikšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem skatīt iepriekšējos jautājumus.

Tiesības uz izmitināšanas atbalsta turpināšanu ir arī personai, kura nodrošina personas ar invaliditāti vai personas, kurai izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību bez invaliditātes statusa,  aprūpi.