3. decembrī tiek atzīmēta Starptautiskā diena cilvēkiem ar invaliditāti. Pēc tradīcijas, tā ir diena, kad sabiedrība kārtējo reizi var izteikt savu cieņas pilno attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti, parūpēties par viņiem , dot viņiem iespēju justies kā pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem.
         Daugavpilī dzīvo ap 8900 cilvēku ar invaliditāti, daudzi no viņiem ir iesaistīti dažādās personu ar invaliditāti biedrībās, kuras aktīvi darbojas savu biedru un pilsētas labā. Šogad pēc invalīdu NVO iniciatīvas tika izbūvēta  un nodota ekspluatācijā speciāli aprīkota personām ar invaliditāti pludmale Stropu ezera krastā, tas ir ļoti nozīmīgs solis pilsētvides pielāgošanā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Cilvēki ar invaliditāti Daugavpilī ir aktīvi, nav vienaldzīgi, viņu sabiedriskās organizācijas aizstāv savas tiesības, piedalās sabiedrības dzīvē, viņi sporto, ceļo un nodarbojas ar mākslu un rokdarbiem, viņiem ir daudz hobiju un pašrealizācijas iespēju. Daudzi no invalīdu NVO biedriem saņem pilsētas un valsts apbalvojumus,  paceļot dzimtās pilsētas vārdu jaunā augstumā.       
         Daugavpilī pašvaldība sniedz  lielu sociālo atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti. Un tas ir ne tikai dažāda veida sociālie pabalsti, bet arī liels sociālo pakalpojumu komplekss. Tiek īstenots deinstitucionalizācijas  (DI) process, kurā ietvaros Daugavpilī  2022.gadā Cietoksnī uzsāka darbību Ģimenes māja “Pīlādzis” Komandanta ielā 3, kur dzīvo arī bērni ar invaliditāti,  atvērti jaunie Grupu dzīvokļi personām ar garīga rakstura traucējumiem 18.Novembra ielā 354V. DI projekta ietvaros pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem ir iespēja saņemt arī specializēto darbnīcu, dienas aprūpes centra un sociālā mentora pakalpojumus. Bērni ar funkcionālajiem traucējumiem, kuri ir iesaistīti DI procesā,  saņem  mūzikas terapijas kanisterapijas, reitterapijas pakalpojumus, apmeklē  fizioterapeita nodarbības , t.sk. baseinā, saņem psihologa, osteopāta konsultācijas un citus pakalpojumus.

Atzīmējot Starptautisko personu ar invaliditāti dienu, Sociālais dienests novēl visiem veselību, labklājību, neizsīkstošu enerģiju, tuvinieku mīlestību un rūpes!

Informāciju sagatavoja Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādes “Sociālais dienests” sabiedrisko attiecību speciālists Marina Gorkina.