Ņemot vērā pašreizējo situāciju ar Krievijas izraisīto karu Ukrainā un Ukrainas iedzīvotāju ierašanos Latvijā, kā arī faktu, ka atbalstu nepieciešams sniegt operatīvi, Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Labklājības ministriju ir izveidojis jaunu atbalsta pakalpojumu  – “Sociālā mentora pakalpojuma nodrošināšana Ukrainas civiliedzīvotājiem”. Pakalpojuma īstenošana praktiski ir uzsākta kopš 2022.gada 22.marta. Sociālā mentora atbalstu paredzēts sniegt 7 000 Ukrainas civiliedzīvotājiem. Pakalpojuma sniegšana paredzēta līdz 2023.gada 15.decembrim vai līdz mērķim pieejamā finansējuma izlietošanai.

Pakalpojuma uzdevums ir nodrošināt praktisku atbalstu, veidojot personas izpratni par dzīvi Latvijā un tās sabiedrībā, palīdzot reālās dzīves situācijās apgūt ikdienai nepieciešamās prasmes, rosinot attīstīt jaunas iemaņas, kā arī sniedzot atbalstu ikdienas situāciju risināšanā (piemēram, sniedzot informāciju par Latvijas iestāžu darbību vai praktiski palīdzot nokļūt līdz iestādēm palīdzības saņemšanai), vienlaikus veicinot Ukrainas civiliedzīvotāju sociālekonomisko iekļaušanu.

Lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību, Fonds plāno sadarboties ar 43 pašvaldību sociālajiem dienestiem. Sociālo dienestu sociālie darbiniekiem, ja pie viņiem vēršas Ukrainas civiliedzīvotāji un, izvērtējot katra klienta individuālo gadījumu, nepieciešamības gadījumā var tikt piesaistīts Fonda nodrošinātais sociālais mentors.

Sociālais mentors nodrošinās praktisku atbalstu, veidojot personas izpratni par dzīvi Latvijā un tās sabiedrībā, palīdzot reālās dzīves situācijās apgūt ikdienai nepieciešamās prasmes, kā arī sniedzot atbalstu ikdienas situāciju risināšanā (piemēram, sniedzot informāciju par Latvijas iestāžu darbību vai praktiski palīdzot nokļūt līdz iestādēm palīdzības saņemšanai (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, Nodarbinātības valsts aģentūra, bērnu dārzs, skola, medicīnas iestāde, ģimenes ārsta prakse, nevalstiskās organizācijas utml.), vienlaikus veicinot Ukrainas civiliedzīvotāju sociālekonomisko iekļaušanu.
Sociālā mentora pakalpojuma ilgums tiek paredzēts ne vairāk kā 60 dienas no brīža, kad sociālais mentors uzsāk pakalpojuma sniegšanu. Vienlaikus tiek paredzēts, ka sociālā mentora pakalpojuma sniegšana tiek pārtraukta, ja pakalpojuma saņemšanas laikā mērķa grupas personas pamet Latviju vai atsakās no pakalpojuma saņemšanas, attiecīgi pašvaldības sociālā dienesta sociālajam darbiniekam saskaņojot sociālā mentora pakalpojuma pārtraukšanu.

Sociālā mentora pakalpojums Ukrainas civiliedzīvotājiem tiek nodrošināts Sabiedrības integrācijas fonda īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta “Dažādības veicināšana” (Nr. 9.1.4.4./16/I/001) ietvaros. Finansējums 85% apmērā piešķirts no Eiropas Sociālā fonda un 15% finansē Latvijas valsts. 

Lai saņemtu sociālā mentora pakalpojumu Daugavpilī, Ukrainas civiliedzīvotājiem jāvēršas Sociālajā dienestā, Vienības ielā 8, tālrunis 65440926.