Daugavpils pilsētas pašvaldības iestāde “Sociālais dienests” (turpmāk – Dienests) informē ka Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tādas pašas tiesības uz sociālo palīdzību, kādas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktas Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem, ievērojot nosacījumu ka Ukrainas civiliedzīvotājiem maksimālais atbalsts bez materiālās situācijas izvērtēšanas tiek sniegts 3 kalendāra mēnešus, pēc tam notiek pāreja uz tāda paša apjoma sociālās palīdzības sniegšanu, kā tas noteikts Latvijas iedzīvotājiem, proti, ar materiālās situācijas vērtēšanu.

Dienests nodrošina sociālās palīdzības sniegšanu tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuru faktiskā vai deklarētā dzīvesvieta ir Daugavpils pilsētā.

Sociālās palīdzības saņemšanai viens no Ukrainas civiliedzīvotāju mājsaimniecībā dzīvojošiem iesniedz Dienestā iesniegumu, kuru parakstījušas visas mājsaimniecības pilngadīgās personas un kurā norāda savu un kopā ar to vienā mājsaimniecībā dzīvojošu personu vārdus, uzvārdus, personas kodus, deklarēto vai faktisko dzīvesvietu, tālruņa numuru, elektroniskā pasta adresi, ja tādi ir,  Latvijas Republikas kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas konta numuru, uz kuru pārskaitīt piešķirto pabalstu, citas ziņas, ja tās ir nepieciešamas norādīt konkrēta pabalsta saņemšanai.

Lai novērtētu materiālo situāciju, Iesniegumam klāt pievieno:

1. darba devēja izziņu par darba samaksu pēc nodokļu nomaksas par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru darba ņēmēju mājsaimniecībā, vai izziņu par ienākumiem no saimnieciskās darbības par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru saimnieciskās darbības veicēju mājsaimniecībā;

2. visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu vai pasta norēķinu sistēmas kontu pārskatus par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem;

3. dokumentus, kas apliecina neregulāra rakstura ienākumus un saņemtos maksājumus par 12 kalendāra mēnešu periodu pirms iesnieguma iesniegšanas;

4. izdevumus mājokļa pabalsta aprēķināšanai (īres līguma kopiju, uzrādot oriģinālu, rēķinus u.c.),  ja persona vēlas saņemt mājokļa pabalstu;

5. citus dokumentus, ja tas ir nepieciešams lēmuma pieņemšanai par sociālās palīdzības piešķiršanu vai trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanu.

Dienests sadarbībā ar Ukrainas civiliedzīvotāju elektroniski sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju, iekļaujot ziņas par ienākumiem (ja tādi ir bijuši) no darba samaksas, atlīdzības vai saimnieciskās darbības vai no sociālās drošības sistēmas (piemēram, Ukrainā piešķirtā pensija, vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma vai izdienas pensija, atlīdzība par ārkārtas aizbildņa pienākumu pildīšanu, pabalsts nepavadīta bērna uzturam u.c.) par iepriekšējiem trim kalendāra mēnešiem. Iesnieguma iesniedzējs paraksta deklarāciju, apliecinot tajā iekļauto ziņu patiesumu. 

Ja persona darbspējas vecumā (no 15 gadu vecuma līdz 64 gadiem un 3 mēnešiem) nav atradusi darbu un nestrādā, jāvēršas Nodarbinātības valsts aģentūrā (turpmāk – NVA) un jāpilda bezdarbnieka pienākumi, izņemot gadījumu, kad persona ir:

1) ar invaliditāti, vecuma pensijas saņēmējs vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējs valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamajā vecumā;

2) sieviete grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā, viens no bērna vecākiem bērna kopšanas periodā vai cita persona mājsaimniecībā, kura nodrošina pirmsskolas vecuma bērna kopšanu, aprūpi, pieskatīšanu, ja to objektīvu apstākļu dēļ nav iespējams nodrošināt citādā veidā;

3) viens no bērna ar invaliditāti vecākiem, ja bērns nesaņem piemērotus aprūpes pakalpojumus;

4) vecumā no 15 gadiem, kura iegūst izglītību klātienē pamatizglītības, vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības iestādē vai ir pilna laika studējošais augstākās izglītības iestādē.

Dienests informē, ka par ienākumiem netiek uzskatīts vienreizējs nodarbinātības uzsākšanas pabalsts 500 euro apmērā,, bērna piedzimšanas pabalsts, bērna kopšanas pabalsts un ģimenes valsts pabalsts.

Pēc visu dokumentu saņemšanas Dienests mēneša laikā izvērtē mājsaimniecības materiālos resursus un aprēķina pabalstu, paziņojot lēmumu par pabalstu piešķiršanu vai par atteikumu.

Latvijā trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 272 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 euro pārējām personām mājsaimniecībā. Daugavpilī maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

Mājokļa pabalstu  piešķir, ja Ukrainas civiliedzīvotājs noslēdzis dzīvojamo telpu īres līgumu ar izīrētāju vai noslēdzis lietošanas līgumu par izdevumiem, kas saistīti un pielīgti par viesnīcu. Tiesības saņemt mājokļa pabalstu ir arī tādu izdevumu segšanai, kas saistīti un pielīgti par tādu telpu lietošanu, kuras atrodas ēkās, kuru galvenais saskaņā ar būvju klasifikatoru noteiktais lietošanas veids ir “1211 — Viesnīcas un tām līdzīga lietojuma ēkas”.

Garantētā minimālā ienākuma pabalsta un mājokļa pabalsta apmērs tiek aprēķināts pēc formulas, ko nosaka normatīvie akti, to apmērs atkarīgs no mājsaimniecības kopējiem ienākumiem un mājokļa pabalsta apmērs – arī no izdevumiem par mājokli.

Dokumentus sociālās palīdzības saņemšanai var iesniegt Vienības ielā 8, Daugavpilī, pirmdienās 8.00 -12.00, 13.00-17.00; otrdienās 8.00 -12.00, 13.00-16.00; trešdienās 8.00 -12.00, 13.00-16.00; ceturtdienās 8.00 -12.00. Iesniegumu veidlapas var paņemt Lāčplēša ielā 39 no ēkas pagalma puses katru dienu, kā arī iesniegumu veidlapas ir izvietotas Dienesta telpās un tīmekļa vietnē: http://www.socd.lv/iesniegumu-veidlapas-socialas-palidzibas-sanemsanai, tālruņi saziņai 22814696, 29905011, 29557567