Lai piešķirtu garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu un/vai mājokļa pabalstu, tiek vērtēts mājsaimniecības materiālais stāvoklis. Noteikumos par trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa piešķiršanu sociālās palīdzības sniegšanai ir papildinātas vērtēšanas kritēriju normas, kā arī mainīta formula mājokļa pabalsta aprēķinam, jo likumā tagad paredzēts, ka mājsaimniecībām atkarībā no to veida aprēķinā piemēros palielinošos koeficientus.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā minimālo ienākumu pārskatīšana paredzēta no 1. jūlija. Vairākas likuma normas stājās spēkā 1. jūnijā, tajā skaitā izmaiņas ienākumu veidos, kuri netiks uzskatīti par ienākumiem, novērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju un aprēķinot pamata sociālās palīdzības pabalstus.

Mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas kritēriji un mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanas nosacījumi saskaņoti ar likumā noteikto, un atsevišķas normas ir precizētas Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” grozījumos, kas stājas spēkā piektdien, 9. jūnijā.

SĪKĀKA INFORMĀCIJA