NVO “Padomes “Varavīksnes”” locekļu un visu senioru vārdā pateicos Sociālo lietu pārvaldei par iespēju īstenotā projekta “Neaizsargāto grupu sociālā iekļaušana Zarasai-Daugavpils pārrobežu reģionā, attīstot integrētu sociālās aprūpes tīklu / Social inclusion of vulnerable groups in Zarasai-Daugavpils cross-border region through development of integrated social care network, projekta Nr. LLI-550 “ ietvaros 2. un 23. septembrī apmeklēt Panevežas un Biržu pilsētas Lietuvā.
Paņevežā mums bija iespēja iepazīties ar citu valstu pieredzi sociālajā jomā, piedaloties konferencē,vietējā gida pavadībā iepazīt pilsētas galvenos apskates objektus , ka piemēram pieminekli pilsētas dibinātājam Aleksandram Jageilonam. Apmeklējam pilsētas centrālo laukumu, apskatījām arhitektūras pērles – sākot ar leļlu teātra ēku līdz pat senākajai arhīva ēkai Lietuvā.
Brīvajā laikā Paņevežā mums bija iespēja izbaudīt pastaigu pilsētā , apskatīt pilsētas centrā krāsaino strūklaku, Nevežas upi , skaisto parku un citus objektus.
23.septembrī apmeklējām pilsētu Birži. Daudz pārsteigumu bija aitu saimniecībā Milišuniaj.
Daudzi no mums pirmo reizi redzēja jurtas , kuru siltināšanā izmantota aitu vilna. Vienā no jurtām ierīkota kafejnīca , kurā mums bija iespēja degustēt aitas pienu , sierus , konservus un malkot zāļu tēju.
Loti interesants apskates objekts bija automobiļu muzejs , kurā izvietoti senie automobiļi , velosipēdi , motocikli un vēl neaprakstāmi daudz seno eksponātu.
Mums bija iespēja uzkāpt 30 metrus augstajā Kirkilai novērošanas tornī , no kura pavērās iespaidīgs panorāmas skats uz Kirkilai ezeriem. Skatu tornim ir neparasta konstrukcija , kas atgādina laivas formu.
Biržos apmeklējām arī Astrovas muižu , blakus kurai ir gājēju tilts pāri Šivjeras ezeram. Tas ir garākais tilts Lietuvā.
Izzinošas ekskursijas ļauj mums gan iepazīt kaimiņvalstis un to pieredzi, gan lietderīgi, jaukā gaisotnē pavadīt laiku.
Vēlreiz paldies visiem pašvaldības darbiniekiem, kuri raksta projektus, lai senioru dzīve būtu aktivitāšu piepildīta!

NVO “ Padome “Varavīksne “” priekšsēdētāja Regīna Bogdanova