20. februārī Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes sēdē apstiprināts pašvaldības budžets 2024. gadam. Tajā ieņēmumu un izdevumu sadaļas sabalansētas tādā veidā, lai visu pašvaldības funkciju izpilde tiktu nodrošināta bez papildu aizņēmumiem Valsts kasē.

Budžeta veidošanu lielā mērā ietekmēja valsts līmenī pieņemtie finanšu lēmumi, kuru izpildi jānodrošina pašvaldībām: budžeta izstrādes grupai bija jāatrod līdzsvars starp strauji pieaugušo sociālo pabalstu apjomu, minimālās algas un pedagogu darba samaksas celšanu, kredītprocentu maksājumu pieaugumu (salīdzinot ar iepriekšējo gadu, procentu likmju maksājumi pašvaldības aizņēmumiem ir palielinājušies par 1 milj. euro), kā arī daudziem citiem izdevumiem un vienlaicīgu nepieciešamību nodrošināt iespējami labvēlīgu dzīves un darba vidi pašvaldības iedzīvotājiem un te esošajiem uzņēmumiem.

Budžeta būtiska izdevumu sadaļa ir Sociālā aizsardzība. 2024. gadā pieauga izdevumi mājokļa pabalstam, ir augstāks garantētā minimālā ienākuma, trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis. Tas dod tiesības uz pabalstiem iedzīvotājiem ar lielākiem ienākumiem, respektīvi, pieaugs gan pabalsta saņēmēju skaits, gan kopumā  pabalstos izmaksājamās summas.  Līdz ar to nācās rūpīgi pārskatīt un izvērtēt pašvaldības īstenotās atbalsta programmas. Ir saglabātas gandrīz visas sociālās programmas un pabalsti, jo viens no galvenajiem pašvaldības uzdevumiem ir palīdzēt sociāli neaizsargātajiem daugavpiliešiem.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības budžetā sociālajiem pabalstiem 2024. gadā paredzēti 6 662 042 euro. Prognozēts, ka pabalstus saņems aptuveni 18 000 cilvēku. Ņemot vērā pieejamo finansējumu, finanšu līdzekļus nolemts vairāk novirzīt pamatvajadzību (ēdiens, mājoklis, veselības aprūpe un obligātā izglītība) nodrošināšanai.

Pašvaldība, tāpat kā līdz šim, turpinās izmaksāt mājokļa pabalstu, pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa (GMI) nodrošināšanai, pabalstus krīzes situācijā, bērnu ēdināšanai, personas apbedīšanai, personai pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, bērna piedzimšanas gadījumā, 100 un vairāk gadu jubilejā, pirts izdevumu segšanai, veselības aprūpei, vides pieejamībai, kā arī pabalstus politiski represētām personām, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un aizgādņiem. Pieaugs atbalsts ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti.

Sākot ar šo gadu valsts vairs nefinansēs deinstitucionalizācijas procesa ietvaros veiktās aktivitātes, līdz ar to pašvaldība uzņemsies arī šīs saistības, rūpējoties par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kuriem nepieciešams papildatbalsts, lai iekļautos sabiedrībā.

SĪKĀK

Pašvaldības budžeta projekta prezentācija

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļa